ROMANIA CULINARA O poveste de succes care s-a nascut din pasiunea pentru gatit ROMANIA CULINARAO poveste de succes care s-a nascut din pasiunea pentru gatit
"Cate bordeie atatea obiceie." In periplurile noastre jurnalistice am constatat actualitatea acestor vorbe. In documentare nu pornim cu idei preconcepute dar, pe oriunde ne-au purtat drumurile, diversitatea datinilor si obiceiurilor culinare ne-au permis sa aflam subiecte inedite si, speram, atractive. Sunt povesti ale oamenilor simpli, nicidecum ale unora stiuti de toata lumea... Dar cat de multa frumusete stiu sa daruiasca in fiecare zi a vietii lor! Astfel de momente, alaturi de persoane deosebite, le-am trait la Targu-Mures, la pensiunea doamnei Lucretia, acolo unde am poposit timp de doua zile. In prima zi, nici macar nu am banuit ca ea este amfitrioana. Ajutata de sora ei, aceasta a gatit si i-a servit pe toti oaspetii cazati la pensiune. "Ospetia nu a murit", am gandit cu voce tare, privind-o cu admiratie.
MODESTIE. La masa de seara, atunci cand a venit sa ne serveasca, ne-am prins la o discutie "dâale bucatariei". La o farfurie cu ciorba de fasole verde si smantana si un gulas ca prin partea locului, urmate de o portie de papanasi calzi si pufosi, am aflat povestea doamnei Lucretia si a marii ei pasiuni: o pensiune in alb si verde - caci acestea sunt culorile pe care ea si sotul ei le-au ales pentru aranjarea celor opt camere.
POVESTE. Pensiunea, infiintata in 1996, a fost prima din Targu-Mures. Dar sa nu va inchipuiti ca inceputul a fost usor. Privind in urma, Lucretia isi aminteste cate sacrificii a trebuit sa faca pentru a "incropi" o afacere. Tace... Toate nelinistile au trecut, caci si-a format deja "clientii casei" sau, cum le spune dumneaei, "oaspetii nostri" care, ori de cate ori vin in Targu-Mures, nici nu se gandesc sa aleaga alt loc de popas.
"Am vrut si s