companiile transnistrene sunt obligate să se înregistreze în Moldova, Kievul şi-a pierdut calitatea de mediator, manifestându-se ca parte implicată în favoarea Chişinăului.Introducerea noilor companiile transnistrene sunt obligate să se înregistreze în Moldova, Kievul şi-a pierdut calitatea de mediator, manifestându-se ca parte implicată în favoarea Chişinăului.
Introducerea noilor reguli de export pe frontiera dintre Ucraina şi Transnistria, prin care, practic, exporturile Tiraspolului în Rusia şi alte zone au fost blocate, a determinat divizarea părţilor participante la procesul de pace în tabere adverse. Imediat, după anunţarea măsurilor, MAE rus a dat publicităţii o declaraţie prin care cheamă Ucraina la anularea măsurii.
Ulterior, însărcinatul MAE rus cu probleme speciale, V. Nesteruşkin, a avertizat Kievul că segmentul de graniţă în cauză nu este "doar frontiera ucraineană", ci este o "frontieră în apropierea unui conflict încă nerezolvat." În vederea elaborării unui set de măsuri de natură să ajute Transnistria să găsescă noi modalităţi de export, la Tiraspol a sosit o delegaţie "tehnică" de la Moscova, formată din diplomaţi şi funcţionari ai "ministerelor interesate".
Kievul, uimit de reacţia Moscovei
Pentru a demonstra că ţara sa nu şi-a pierdut capacitatea de mediator, prim-vicepremierul ucrainean, S. Staşevski, Ucraina a chemat părţile interesate şi "opinia publică internaţională" la masa tratativelor pentru găsirea unei soluţii durabile.
În paralel, Ministerul de Externe ucrainean a dat publicităţii o declaraţie în care se arată "uimit" de reacţia Moscovei şi a Tiraspolului. Potrivit Kievului, la 24 ianuarie, la Odessa, a avut loc o rundă de consultări la care au participat reprezentanţii Tiraspolului, Chişinăului, Moscovei, OSCE şi ai UE, în care "au fost dezbătute toate problemele cu care se confruntă companiile transnist