Esecul incasat de simpatizantii Grupul de Initiativa Bolyai, la sfarsitul saptamanii trecute, in adunarea generala a cadrelor didactice de etnie maghiara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, nu a pus capat initiativelor de boicot in vederea obtinerii scindarii pe criterii etnico-lingvistice.
Implicatiile politice si presiunile din partea UDMR sunt recunoscute de majoritatea politicienilor clujeni si de o parte din cadrele didactice. Prorectorul si seful liniei maghiare din cadrul UBB, Levente Salat, admite ca solutia aleasa de colegii sai (boicotul) nu este cea mai buna.
Totodata, el sustine ca, in cazul in care aceasta situatie se va mentine, exista posibilitatea obtinerii de catre radicalii maghiari a unei solidarizari la nivel inalt.
Pe de alta parte, Kovacs Lehel, lector la Facultatea de Matematica, unul dintre capii grupului care sustine scindarea anunta ca, in cateva saptamani, adunarea generala a cadrelor de etnie maghiara se va intruni din nou pentru a stabili un „statut" al liniei maghiare.
In ce priveste implicatiile UDMR in tot acest scandal, Lehel a dat un raspuns cat se poate de elocvent – infiintarea universitatii maghiare este stipulata in Statutul Uniunii.
Levente Salat, prorectorul UBB, si seful liniei maghiare a universitatii accepta nevoia unei noi structurari ceruta de partea maghiara si si-a pus in joc chiar functia, daca discutiile ar fi dus la boicot.
Refuzul continuu, la diferite niveluri, a cererilor maghiarilor ar putea degenera intr-o solidarizare la nivel national, este de parere Levente Salat.
De cealalta parte liderii partidelor clujene si celelalte linii de studiu din cadrul Universitatii Babes-Bolyai dezaproba cerintele maghiarilor si sunt de parere ca adunarea de la Odorheiu Secuiesc din 15 martie, unde ar urma sa se proclame autonomia Tinutulu