Corespondentii la Bruxelles ai agentiilor internationale de presa semnaleaza, in aceste zile, o accentuare a presiunilor in cadrul UE impotriva "patriotismului" à la française in sectorul energetic, chestiune ce risca sa transforme apropiatul summit european, din 23 martie, intr-o arena a disputelor.
Comisia Europeana, care azi urmeaza sa dea publicitatii o "Carte verde" referitoare la politica energetica - in care incheierea acordurilor de cooperare cu tarile producatoare de energie si realizarea unei piete interne in domeniu sunt principalele masuri propuse - a cerut deja explicatii Frantei. Potrivit Reuters, saptamana trecuta, Comisia a transmis la Paris un mesaj in care a cerut detalii, inainte de 17 martie, asupra proiectului de fuzionare a companiilor Suez si Gaz de France, in detrimentul grupului italian Enel, ceea ce in opinia CE ar contraveni liberei circulatii a capitalurilor. Luni, comisarul european pentru Pietele Interne, Charlie McCreevy, a facut un demers similar pe langa Madrid pentru a-i cere explicatii asupra proiectului vizand reglementarea sectorului energetic, formulat dupa oferta grupului german E.On de a achizitiona compania energetica spaniola Endesa. Si presedintia austriaca a UE, precum si OCDE, au venit ieri in sprijinul Executivului european. Martin Bartenstein, seful diplomatiei austriece, care va conduce lucrarile summit-ului european din 23-24 martie, a calificat comportamentul grupurilor energetice franceze si spaniole drept obstructiuni la realizarea unei adevarate piete unice energetice. "Protectionismul national", a declarat Bartenstein agentiei Reuters, "este exact contrariul la ceea ce are acum nevoie Uniunea Europeana.
La Paris, economistul-sef al OCDE, Jean-Philippe Cotis, si-a spus si el punctul de vedere, sustinand ca ideea de a avea o piata energetica unica are legaturi stranse cu investitiile, subliniind ca est