Anul trecut a fost marcat atat de "o inflatie legislativa", cat si de "inconsecventa unor acte normative cu importanta capitala in ceea ce priveste activitatea autoritatii judecatoresti", a concluzionat Consiliul Superior al Magistraturii in raportul sau privind starea justitiei. In sprijinul afirmatiilor sale, Consiliul a invocat modificarile legislative succesive ale Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente asupra activitatii sistemului judiciar, care au generat "nemijlocit intarzierea solutionarii cauzelor, cu consecinte lesne de inteles, dar greu acceptabile de catre justitiabili", dar si "garantii indubitabile ale dreptului de proprietate privata".
"Modificarile legislative succesive in materia competentelor instantelor judiciare intervenite prin Legea nr. 219/2005 si Legea nr. 247/2005 afecteaza, in acelasi timp, si solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil si, nu in ultimul rand, credibilitatea justitiei, intrucat consecinta directa a acestor modificari este incalcarea termenului rezonabil de solutionare a cauzelor. Chiar daca aceasta situatie nu este imputabila judecatorilor, perceptia societatii civile si respectiv a justitiabililor este aceea ca nesolutionarea dosarelor este determinata de ineficienta activitatii de judecata. Este suficient sa exemplificam in acest sens modificarile intervenite prin Legea nr. 219/2005, care, in acceptiunea noastra, aduc atingere dreptului la un proces echitabil in conditiile in care, in baza acestor modificari, s-a ajuns la situatia ca aceeasi instanta sa judece atat apelurile cat si recursurile in acelasi dosar", se arata in raportul Consiliului.
In ceea ce priveste Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, raportul Consiliului evidentiaza principalele modificari si... consecintele acestora.
Prin Legea nr. 247