In ultimele doua luni, privatizarea CEC nu a fost deloc o certitudine. Indecizia autoritatilor si intentiile "reformatoare" ale conducerii bancii sugerau o posibila amanare a procesului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni. Totusi, la sfarsitul saptamanii trecute, Comisia de privatizare a respins varianta amanarii cu doi ani a transferului de proprietate si a decis sa treaca la urmatoarea etapa.
Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a spulberat scepticismul care plana asupra procesului de privatizare declarand ca ofertele finale vor fi depuse pana pe 25 aprilie inclusiv.
Posibila finala in trei
Comisia de Privatizare a CEC a hotarat modificarea strategiei de vanzare. "Strategia de privatizare a CEC va fi modificata pana la 15 martie, printr-o hotarare de Guvern, iar proiectul contractului de privatizare va fi transmis competitorilor, impreuna cu celelalte documente, cel mai tarziu in 10 aprilie", a afirmat ministrul Olteanu. Potrivit noii strategii, primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj cu mai putin de 10% sub prima oferta. In cazul privatizarii BCR in faza finala au fost acceptate doar doua banci.
Obligati la 85%
Strategia actuala de privatizare prevede ca pretendentii pot depune oferte pentru minimum 50% si maximum 75% din actiuni. Potrivit noilor modificari, investitorii interesati de privatizarea CEC vor fi obligati sa cumpere 85% din pachetul de actiuni. Noua strategie va permite ca un pachet de cel mult 5% din titlurile CEC sa fie vandut salariatilor bancii in timp ce o participatie de pana la 10% va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti.
Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi d