Obiectele aparţin unei universităţi timişorene, care a fost executată ca debitor la Direcţia Generală de Finanţe Timiş. Tot atunci au fost scoase la licitaţie bunurile altei firme: maşini şi utilaje pentru confecţionarea de încălţăminte.
Vând ştrand termal…
Centrale telefonice, maşini de găurit, calculatoare, combine frigorifice, mii de pantofi, mii de şuruburi, feţe de masă, pulturi. Cea mai atrăgătoare licitaţie a fost, probabil, anul trecut, când s-a vândut un ştrand termal (baie publică), fără teren, compus din clădire de cabine, bazin de înot şi pompe, cu un preţ de pornire de 99.500.000 lei, plus TVA.
Oferta se diversifică de la lună la lună, pentru că finanţele scot lunar la licitaţie bunurile firmelor executate silit. Potrivit Codului de procedură fiscală, o firmă poate ajunge în situaţia de a-i fi licitate bunurile mobile sau imobile atunci când nicio altă soluţie anterioară nu a dus la recuperarea datoriilor către buget. Anunţurile sunt afişate lunar pe site-ul www.dgfptm.ro , la secţiunea licitaţii.
Fără TVA, fără adaosuri comerciale
Altă categorie de produse o reprezintă mărfurile confiscate, care sunt apoi vândute în regim de consignaţia. "Vindem orice: de la ciorapi şi chiloţi, lucruri din piaţă, până la maşini. Lucrăm prin magazine consignatare, nu avem magazine proprii. Preţurile sunt fără TVA şi fără adaosuri comerciale. În ultima lună, din păcate, nu s-au mai confiscat lucruri şi acum trebuie să organizăm o licitaţie pentru magazine consignatare, pentru că nu mai avem", spune Ion Boldea, şeful Departamentului de valorificare a bunurilor confiscate.
Nu mulţi timişoreni ştiu însă care sunt magazinele de unde pot cumpăra atât de avantajos. Informaţiile despre aceste adevărate… gheşefturi au, de obicei, circuit închis, astfel încât multe dintre produsele confiscate nu mai ajung pe rafturi.