Lichidarea SC "Uzina Ardealul" SA Alba Iulia, care detine active cu o valoare de piata de aproape 2 milioane de euro, a devenit o veritabila afacere pentru fostii proprietari ai terenurilor pe care a fost construita unitatea.
La ora actuala, mai multe procese initiate de fostii proprietari persoane fizice au blocat partial procesul de lichidare a societatii, lichidatorul fiind obligat sa astepte solutia instantei judecatoresti in cauzele respective.
Unul dintre fostii proprietari ai terenurilor administrate de "Uzina Ardealul" a obtinut in instanta o compensatie financiara de 12,7 miliarde lei, care este contestata de lichidatorul judiciar pe motiv ca judecatorii au retinut o suprafata de teren mult mai mare decat cea aflata in zona societatii.
Compensatie financiara dubioasa
Fostul proprietar Mircea Adam a obtinut, in 2005, o hotarare a Curtii de Apel Alba Iulia prin care Statul Roman, SC "Uzina Ardealul" SA si SC "Investments MPG Holdings" SRL Alba Iulia (firma care a cumparat o hala aflata pe terenul revendicat de fostul proprietar) au fost obligati sa-i achite suma de 12,7 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unei suprafete de teren de peste 14.000 metri patrati.
La scurt timp dupa pronuntarea sentintei, Ministerul Finantelor Publice a virat in contul fostului proprietar suma respectiva.
Ulterior, decizia judecatorilor din Alba Iulia a fost anulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, situatie ce i-a determinat pe reprezentantii Ministerului Finantelor sa demareze procesul de recuperare a sumei platite fostului proprietar. Prima masura a fost instituirea sechestrului asigurator pe toate bunurile detinute de acesta.
Mircea Adam nu renunta, insa, la miliardele obtinute drept compensatie finan