In medie, romanii au investit in fondurile mutuale doar patru euro, pe cand in Ungaria media este de 450
de euro
Increderea romanilor in fondurile de investitii a crescut, dar este nevoie de o mai mare diversitate a acestora
Industria FDI are nevoie de o piata bursiera mult mai stabila si cu mai multi emitenti
La acest moment, fondurile mutuale reprezinta doar 1 la mie din PIB
Perspectiva integrarii in Uniunea Europeana se face simtita si pe piata de capital din Romania. Foarte putin insa, pentru ca investitiile romanilor pe piata de capital sunt inca la ani-lumina chiar si fata de ultimele tari venite in UE.
Nu de putine ori, analizele efectuate au ca termen de comparatie situatiile prin care au trecut tarile central-europene in momentul pre si post aderare. Fondurile de investitii au inceput sa creasca in ultimii ani, insa evolutia este una timida. Cresterea s-a datorat in primul rand depasirii momentului FNI, investitorii capatand din ce in ce mai multa incredere in Organismele de Plasament colective.
De 110 ori mai putin decat ungurii
Daca la capitolul incredere, datorita unei mai mari transparente, dar si unei mai bune informari a potentialilor investitori, situatia evolueaza pozitiv, nu acelasi lucru se poate spune despre puterea investitionala. Comparatiile cu tarile central-europene ne situeaza pe ultimul loc atat ca suma, cat si ca portofolii. Valoarea activelor totale ale fondurilor de investitii au crescut an de an, ceea ce indica potentialul ridicat pe care il are piata. Dar "investitia medie pe persoana, de doar 4 euro, ne situeaza mult in urma investitorilor din statele din regiune", a declarat Cosmin Paunescu, director general adjunct SAI KD Investment Romania. Fata de cei 4 euro pe care si-i permite investitorul roman, in Ungaria nivelul de investitii depaseste 450 de euro, i