cele două state sunt parte. În orice alianţă există consultări între părţile care o compun", a declarat, ieri, la Bucureşti, Mark Pekala, adjunctul şefului Biroului Afacerii Europene şi cele două state sunt parte. În orice alianţă există consultări între părţile care o compun", a declarat, ieri, la Bucureşti, Mark Pekala, adjunctul şefului Biroului Afacerii Europene şi Euroasiatice din Departamentul de Stat.
În ceea ce priveşte acordul pe care SUA urmează să-l semneze, în curând cu Bulgaria, diplomatul american a afirmat că textul acestuia este aproape similar cu cel convenit cu România. El a vorbit despre necesitatea ratificării Acordului privind instalarea bazelor americane în România. Principalul mesaj adus la Bucureşti de oficialul american, potrivit declaraţiei sale, a fost acela că prioritatea Washingtonului este aceea de a ridica relaţiile economice la nivelul celor politice. "Niciodată, relaţiile SUA cu România nu au fost atât de bune", a declarat acesta, adăugând că, Washingtonul apreciază foarte mult parteneriatul cu Bucureştiul în ceea ce priveşte promovarea democraţiei şi lupta împotriva terorismului.
Monica Macovei este apreciată de autorităţile SUA. "Face o treabă foarte bună şi este, pe deplin, susţinută de autorităţile americane. Este o persoană foarte serioasă", a afirmat diplomatul american. În ceea ce priveşte viziunea celor două ţări asupra zonei Mării Negre, diplomatul american a spus că, "există o puternică identitate de opinii" şi "deşi nu putem vorbi despre o similitudine de 100 la 100, nu există aspecte pe care să trebuiască să le negociem". Despre strategia României, Pekala a declarat că, "Washingtonul a avut beneficii importante din iniţiativele româneşti privind promovarea democraţiei, întărirea securităţii şi a securităţii energetice la Marea Neagră, precum şi din ajutorul oferit de Bucureşti pentru integrarea europeană a Ucr