Fundatia hunedoreana "SOS Cetatile Dacice!" a lansat, ieri, actiunea "Dati un leu pentru Ardeu", campanie prin care se doreste pastrarea unui sit arheologic, amenintat cu disparitia de o cariera a Directiei Judetene de Drumuri (DJD).
Echipa care a infiintat aceasta fundatie, ce a pornit campania pentru salvarea cetatii, este formata din Iosif Vasile Ferencz si Mihai Castaian, cercetatori si arheologi in cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, precum si Vladimir Brilinsky, redactorul-sef al revistei "Dacia Magazin".
Cei trei sustin ca situl de la Ardeu este in pericol, deoarece DJD intentioneaza sa reia activitatea in cariera amplasata in mare parte deasupra vestigiilor istorice. Arheologii se opun vehement initiativei, data fiind importanta stiintifica a zonei.
Vandalizat de barconieri
Situl de la Ardeu este situat pe Dealul Cetatii din comuna Balsa. Cele mai vechi informatii despre acest monument istoric parvin inca din anul 1888, cand specialistii au descoperit ca zidurile si poarta fortaretei dacice sunt executate cu aceeasi tehnica in care a fost construita si Cetatea Orastie.
Cu toate acestea, inca din anul 1930, din situl arheologic a inceput sa fie exploatata piatra de calcar in vederea obtinerii varului si piatra pentru pavat drumurile.
Adevarata valoare istorica a cetatii de la Ardeu a fost descoperita de arheologi in anul 1999, cand a iesit la iveala, in urma sapaturilor, o fortificatie medievala, moment in care cariera din apropiere a fost inchisa. In afara de cetatea de la Piatra Craivi din judetul Alba, cetatea dacica este singura situata la nord de Mures.
Aceasta securiza calea de acces a dacilor de la Sarmizegetusa Regia spre zonele aurifere din Apuseni.
D