Principalul mijloc de lupta impotriva inflatiei va ramane pentru BNR politica monetara restrictiva, a declarat presedintele BCR, Nicolae Danila. "Vom asista, in continuare, la o crestere a dobanzilor BNR. Am curajul sa spun ca s-ar putea atinge chiar 10%", a afirmat Danila. Presedintele BCR a adaugat ca Banca Nationala va continua sa foloseasca aprecierea leului ca metoda de sprijinire a dezinflatiei.
Referindu-se la politica BNR, presedintele Bancii Comerciale a remarcat ca Banca Centrala urmareste cu atentie calitatea activelor bancare deoarece volatilitatea actuala a cursului induce un risc valutar foarte mare. "Diferenta intre ce urmareste BNR si ce se intampla in realitate este destul de mare", a subliniat Danila, exemplificand cu evolutia ratei de crestere a creditului neguvernamental. Creditul in valuta a crescut, in ciuda majorarii rezervei minime impuse bancilor, cu 39%, in timp ce finantarile in moneda nationala s-au majorat cu aproape 60 de procente.
Creditul va continua sa creasca si in 2006 paralel cu o majorare a depozitelor, apreciaza Danila. Banca Nationala a hotarat ca nivelul dobanzii de referinta sa se ridice pe luna martie la 8,47%.
"Avand in vedere prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si tinand seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente, Banca Nationala a Romaniei hotaraste ca pentru luna martie 2006, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8,47 la suta pe an", precizeaza un comunicat al Bancii Centrale.
In urma cu o luna, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, pana la 8,5%.
Oficialii BNR au considerat masura ca fiind fundamentala pentru atingerea tintei de inflatie stabilita pentru anul 2006 (5%). Anul trecut, dobanda de referinta a fost