Ministerul Afacerilor Externe a solicitat opiniile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ale ministerului Justitiei asupra scrisorii reprezentantului OSCE pentru libertatea presei in care se solicita stoparea procedurilor judiciare impotriva celor doi jurnalisti acuzati de detinerea unor informatii clasificate.
Potrivit unui comunicat de presa, ministerul va formula un raspuns pe baza informatiilor primite de la cele doua institutii.
Reactia ministerului vine in urma solicitarii reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Miklós Haraszti, care a cerut intr-o scrisoare, din 8 martie, ministrului Mihai Razvan Ungureanu ca autoritatile sa renunte la acuzatiile impotriva celor doi jurnalisti romani anchetati in cazul detinerii de informatii secrete.
Haraszti sustine ca, la nivel international, obligatia de a mentine secrete informatii guvernamentale se aplica numai personalului insarcinat cu indeplinirea acestei activitati.
"Intr-o tara democratica, cetatenii, inclusiv jurnalistii, nu pot fi tratati precum criminalii pentru ca au obtinut informatii considerate secrete de stat. Jurnalistii chiar sunt sustinuti de lege sa protejeze identitatea surselor lor", a explicat Haraszti.
De asemenea, Miklós Haraszti precizeaza ca acest caz are la baza prevederi invechite si indeamna autoritatile romane sa anuleze vechile legi, care nu corespund standardelor moderne democratice.
Sebastian Oancea de la cotidianul Ziua si Marian Garleanu de la Romania libera au aflat la 20 februarie ca sunt anchetati pentru posesia si divulgarea de informatii considerate secrete militare. Locuintele lor au fost perchezitionate si au fost ridicate hard-disk-urile calculatoarelor lor, CD-uri si dischete.
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat opiniile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casati