Ani la rand, inalti functionari din cadrul Consiliului Judetean Maramures au fost acuzati ca se indestuleaza din banii publici, obtinand fonduri pentru lucrari de orice fel (cel mai bun exemplu este fostul presedinte, pesedistul Alexandru Cosma).
Nici in 2006 situatia nu pare a fi diferita, unii functionari „abili" reusesc sa obtina felii din „cascavalul bugetar", prestand munci utile si in folosul „comunitar". De lege ce sa mai vorbim? Pare optionala. Exemplul care urmeaza e elocvent.
In Maramures, timp de trei ani, produsele lactate din programul "Laptele si cornul", un program cu tinta sociala, initiat de Guvernul Nastase, au fost plasate in „grija" societatii Eurolat care a castigat (un fel de a spune) licitatiile. Ce s-a ales de Eurolat, se stie.
Dupa cum se stie si faptul ca firma si-a batut joc de beneficiarii programului, elevii, oferind branza „puturoasa" si alte astfel de „delicatese". Dupa ce Eurolat a intrat in faliment, la licitatiile din Maramures au putut participa si firme de profil puternice.
Astfel, ultima licitatie pentru produsele lactate (un contract pentru 300 de scoli si gradinite - peste 40.000 de copii) a fost castigata de SC Friessland Satu Mare.
De acest program raspunde Consiliul Judetean, coordonator fiind Pusa Jakab, seful compartimentului Invatamant, Cultura, Culte, Sanatate, Tineret si Sport. In mod ciudat, desi nu a participat la licitatie (nefiind producator si existand o stare de incompatibilitate cu functia sotiei), firma familiei Jakab a apucat o felie buna din tortul de aproape 50 de miliarde de lei guvernamentali. Celor care fac marunt din buze, detalii.
In 2003, Tiberiu Jakab, sotul coordonatoarei acestui program isi infiinteaza o firma de transport: SC Bri