Dupa sase luni de lectii teoretice si practice, cursantii de la Centrul Francez de Formare in Meserii Culinare Agape vor pleca in Franta pentru a aplica tot ceea ce au invatat aici.
Zeci de prajituri. In jurul lor roiesc vreo 15 adolescenti. Unul prepara creme, altul pregateste blatul, altul le asambleaza. Nu vorbesc prea mult. Sunt doar atenti la ceea ce fac. Fiecare dintre ei asteapta cu nerabdare sa termine cursul de patiser pentru a putea profesa. Sansa le-a fost oferita de Centrul Francez de Formare in Meserii Culinare Agape, deschis in Bucuresti in martie 2003. In prezent, la cursul de patiserie frantuzeasca sunt inscrisi zece cursanti, la fel si la cel de brutarie.
LECTII. Pe langa orele de la laboratorul de patiserie, tinerii, cu varste cuprinse intre 17 si 23 de ani, merg si la scoala. Unii dintre ei urmeaza cursurile unor universitati, dar vin la Agape pentru ca le place meseria de patiser. Cristina Sterian este una dintre ele. "Merg si la facultate, apoi la serviciu si nu neglijez nici cursul. Imi place foarte mult ce fac aici." Nu ai cum sa nu vii la ore. Totul este dulce in jur. Pana si aerul are gust de zahar, de vanilie, de rom. Nici baza materiala nu trebuie uitata. Toata aparatura a fost adusa din Franta, pentru ca viitorii patiseri sa poata invata meseria cum se poate mai bine. Au inceput cu aluaturi si creme simple, pentru ca la sfarsit sa poata face preparate complicate si delicioase. Tot ceea ce au invatat le va fi de folos in Franta. La finalul cursului, majoritatea patiserilor pleaca acolo cu contract de munca, pentru a castiga bani, dar si pentru a capata cat mai multa experienta. Aceasta este dovedita prin faptul ca unii dintre patiserii francezi au fost atat de incantati de seriozitatea tinerilor din Romania, incat le-au prelungit contractul pentru mai multi ani. Mai mult, pentru ca programul a fost un succes, Centrul Francez de