Societatea National Geographic si IBM au lansat un proiect de cercetare a evolutiei si migratiei speciei umane - Proiectul Genografic - care se va desfasura pe o perioada de patru ani. "IBM si National Geographic pornesc impreuna intr-un studiu genografic de cinci ani care va folosi cea mai mare colectie de probe ADN din lume pentru a trasa modul in care omenirea a populat planeta", a declarat Bogdan Balaci, Operations Manager, IBM Romania.
Cea mai mare baza de date pentru antropologi
Proiectul va folosi tehnologii sofisticate de laborator, puse la dispozitie de IBM (securitatea biometrica bazata pe recunoasterea amprentelor), precum si analize prelevate de la sute de mii de oameni, atat de la persoane indigene cat si de la alti indivizi, pentru a contura modul in care a fost populat Pamantul.
Rezultatele provenite de la probele ADN si de la testele individuale vor construi cea mai mare baza de date cu informatii genetice a lumii si vor ajuta antropologii, arheologii si istoricii sa cartografieze traseele migratiilor.
IBM a realizat pentru Proiectul Genografic un sistem capabil sa ofere flexibilitatea necesara pentru a asimila orice informatie nou aparuta pe parcursul celor cinci ani de desfasurare, integrand in acelasi timp instrumente analitice care sa permita accesul in timp real la datele genetice.
Potrivit directorului Proiectului Genografic, Spencer Wells, originea vietii este undeva in Africa, iar primii oameni moderni din Europa au fost descoperiti intr-un depozit paleontologic din Banat (Pestera cu oase).
"Consideram ca pentru antropologie acest proiect are o importanta asemanatoare celei pe care a avut-o aselenizarea pentru omenire si utilizam genetica pentru a compensa lacunele in ceea ce priveste cunostintele pe care le avem despre istoria omenirii", a aratat Spencer Wells.
Potrivit lui Wells, probe