Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit care a preluat in acest an atributiile fostei Agentii SAPARD, a primit pana acum doar 22 de cereri de finantare pentru Programul Fermierul. Cele mai multe sunt pentru investitii in exploatatiile agricole sau imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole.
"Sistemul de acordare a fondurilor UE pentru proiectele cofinantate prin intermediul programului Fermierul trebuie regandit. Acest lucru este necesar daca se mentine ritmul redus de depunere a cererilor de finantare", a declarat, ieri, citat de Mediafax, directorul general al APDRP, Samoila Szabo.
Szabo apreciaza ca o cauza a numarului mic de cereri depuse ar putea fi si faptul ca derularea programul Fermierul a inceput spre sfarsitul anului trecut. Acest lucru a determinat ca posibilii beneficiari sa nu aiba destul timp la dispozitie pentru a realiza proiectele. El se asteapta ca numarul cererilor sa creasca in perioada urmatoare, intrucat exista un numar mare de proiecte in pregatire la Agentia Nationala de Consultanta Agricola. Valoarea proiectelor care pot fi cofinantate prin intermediul Fermierul este de pana la 500.000 de euro (prelucrarea si marketingul produselor agricole), respectiv 300.000 euro pentru achizitionarea de masini si utilaje sau animale.
700 milioane RON pentru credite
Pentru creditarea agricultorilor, Ministerul Agriculturii a alocat in 2006 fonduri de 700 milioane de lei noi, comparativ cu 30 milioane lei in 2005. Suma este destinata cofinantarii unor proiecte SAPARD (600 milioane lei), dar si pentru investitii directe (100 milioane lei), fara finantare UE. Un numar de sase banci - BCR, CEC, Raiffeisen Bank, BRD, Carpatica si Romexterra - au depus la inceputul lunii februarie oferte pentru distribuirea in acest an a fondurilor alocate de Ministerul Agriculturii. Potrivit Mediafax, rezultat