Tarile europene reglementeaza diferit modul in care justitia poate initia arestarea sau perchezitionarea unui ales.
Un studiu realizat de Directia de informare parlamentara din Camera Deputatilor ofera o imagine de ansamblu asupra modului in care sunt reglementate, in Europa, actiunile justitiei ce ii vizeaza pe parlamentari.
Marea Britanie: Alesii sunt arestati in sediul parlamentului
In Marea Britanie, membrii parlamentului se bucura de imunitate la sedintele celor doua Camere. In rest, singura obligatie a justitiei este aceea de a informa Lordul Cancelar sau Speaker-ul in legatura cu arestarea unui parlamentar, fara a avea nevoie de acceptul Camerei din care acesta face parte.
Mai mult, in Marea Britanie, un parlamentar care a savarsit o infractiune poate fi arestat chiar in incinta Camerei din care face parte.
Olanda: Parlamentarii au acelasi statut cu cetatenii obisnuiti
In Olanda, justitia are si mai multa libertate. Imunitatea prevazuta de Constitutie nu include nicio piedica impotriva unui parlamentar, pentru ca ea se refera numai la lipsa raspunderii juridice pentru opiniile exprimate.
Incepand din 1848, nu mai este necesara autorizarea de catre parlament pentru demararea procedurii penale impotriva unui parlamentar. Mai mult, o lege din 1884 confera parlamentarilor acelasi statut ca si cetatenilor obisnuiti in ce priveste procedurile si aplicarea unei pedepse pentru comiterea unui infractiuni.
In Franta si Spania, aceeasi bulibaseala ca la noi
In Franta, legislatia este la fel de protectoare cu alesii ca in Romania. De altfel, reglementarile noastre sunt inspirate cu precadere de legislatia franceza, care prevede o procedura la fel de complicata ca la noi pentru arestarea sau perchezitionarea unui parlamentar.
Astfel, potrivit reglementarilor franceze, „niciun membru al parlamentului nu va fi supus, pe durat