De la „sa traiti bine!" incoace, din cind in cind, cu o consecventa vecina obsesiei, Basescu vorbeste in morse. Mesajele sale lovesc sacadat subconstientul unui popor usor plictisit de libertate, dar adevaratul destinatar e altul. E vorba despre servicii.
Slabiciunea fostului capitan de vas pentru aceste institutii nu mai reprezinta de mult un secret. Si nici n-ar mai sta nimeni sa-l judece daca insusi eroul povestii n-ar tine mortis sa ne-o reaminteasca. Sa recitim impreuna cel mai recent episod.
„Va trebui sa garantam ofiterilor din serviciile secrete un statut stabil de functionari publici, astfel incit, atunci cind SRI sau SIE nu mai au nevoie de ofiterul respectiv, acesta sa nu fie aruncat in strada, ci sa aiba statut de functionar public cu un viitor asigurat, la dispozitia structurilor guvernamentale", zicea presedintele dupa ultima sedinta CSAT unde tocmai se punea in discutie viitorul acestor servicii. Argumentul lui Basescu pare aproape rezonabil.
„Cei peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat in sistem inainte de 1989 au fost trecuti in rezerva si li s-a desfacut contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa-si gaseasca diferite slujbe in cadrul unor companii private." Iar problema grava, continua presedintele, e ca acestia n-au plecat singuri, ci impreuna cu retelele lor de informatori.
Cu certitudine, presedintele vorbeste din experienta. „Aruncat in strada" de ex-presedintele Constantinescu, Virgil Magureanu, ex-securist si noua ani director al SRI, n-a apucat sa faca prea multi purici „in cadrul unor companii private".
L-a recuperat fostul lider PD, Traian Basescu, cu tot cu reteaua numita Partidul Noua Romanie. Nici Silvian Ionescu, fost ofiter DIE, si el posesor de retea, n-a fost lasat pe drumuri la cheremul vreunui destin ingrat. Acelasi Traian Basescu a avut grij