Americii. Cu precizarea că membrii diasporei au venit la întâlnirea cu reprezentanţii ICR cu bani din propriile buzunare, potrivit lui Vladimir Tismăneanu, motivaţi de "entuziasm şi de Americii. Cu precizarea că membrii diasporei au venit la întâlnirea cu reprezentanţii ICR cu bani din propriile buzunare, potrivit lui Vladimir Tismăneanu, motivaţi de "entuziasm şi de credinţă în valorile în care cred", ambele părţi s-au declarat mulţumite de rezultate. "S-au făcut propuneri clare, iar eu mă simt acum mult mai informat", ne-a mărturisit Vladimir Tismăneanu. La rândul său, titularul Catedrei de Limba Română de la Universitatea de Stat din Arizona, Ileana Orlich, ne-a precizat că la întâlnirea "extrem de cordială" de la Washington, organizată de Ambasada României, s-a discutat despre necesitatea reîmprospătării catedrelor din SUA, în condiţiile în care "unele au dispărut, s-au deteriorat, deşi limba română atrage studenţi aici". Ileana Orlich speră ca autorităţile de la Bucureşti să se implice financiar mai mult în susţinerea programelor de limba română din SUA.
Preşedintele ICR a anunţat că, începând cu 2007, programele celor din diaspora vor fi finanţate dintr-un buget permanent al institutului, dacă acestea se vor dovedi viabile. Până atunci, Horia-Roman Patapievici a promis că legătura cu intelectualii români din SUA, dar şi cu cei din Italia şi alte ţări va fi de acum mai strânsă pentru că a constatat că aceste relaţii au fost "complet ignorate" până acum. Iată ce ne-a declarat preşedintele ICR după întâlnirea de la Washington.
- Domnule Patapievici, aţi început un turneu de promovare a culturii române în ultimele luni, în Europa, iar acum şi în Statele Unite. Explicaţi-ne, vă rog, de ce este atât de important pentru România să-şi promoveze cultura într-o ţară în care majoritatea nu ştie nici măcar unde ne aflăm pe hartă?
- E mult spus că am înce