S-a intimplat asa: in loc sa iau avionul de Londra pentru Tigul de Carte, am luat rapidul de Timisoara si am ajuns la Tirgul de Carte Gaudeamus din Craiova. Ei, ma alint, pentru ca avionul ar fi plecat simbata 4 martie, iar deplasarea la Craiova oricum era in plan.
N-am mai fost de vreo zece-cincisprezece ani la Craiova. Iar singurele impresii pe care le aveam despre oras erau si mai vechi, de la inceputul anilor '80 cind, tinar stagiar la Slobozia, faceam dese deplasari in capitala Olteniei
De data asta n-am inteles mare lucru din oras. Vazut din tren, din taxi, Craiova mi-a aparut ca un oras in (re)constructie. Mi-a parut ceva neterminat, in curs de amenajare. Dar poate a fost doar o impresie de om care, in loc sa bata orasul pe jos, l-a zarit prin geamurile mijloacelor de transport.
Tirgul a fost subtire. si mi-a parut ca asa cum sefistii se pling ca nu au reviste, iar cind apare una n-o cumpara, se pling ca nu apar carti SF, iar cind apar nu le cumpara... tot asa si cititorii care ii invidiaza pe bucuresteni ca doar la Bucuresti se intimpla tirguri de carte: cind le au in propriul lor oras, ei bine, stau acasa. Lume putina in foaierul Teatrului National Marin Sorescu. E drept, putine si editurile expozante. Am remarcat Grupul Corint, cu un stand serios, prezentindu-se la un nivel profesionist. De la RAO ma asteptam la mai mult de citeva rafturi, nu mai mari de cit ar putea fi o biblioteca particulara. La intrare, Humanitas, impozant, cu afisele directorului pe pereti... Dar, la o privire mai atenta, am descoperit ca nu toate rafturile apartineau editurii domnului Liiceanu: lipite de acestea erau si altele gazduind carti de la Porlirom, Trei, Egmont... N-am prea inteles povestea: parca era un cartel editorial. Din nou, poate a fost doar o impresie (gresita).
Lansarea volumului Sharia de Roxana Brinceanu (Editura Tritonic