Intrucit numarul ciinilor care traiesc in apartament (casa) este in continua crestere, incercam in cele ce urmeaza sa expunem modul de ingrijire a ciinilor ce traiesc in casa.
Trebuie subliniat, de la inceput, ca intr-un apartament, omul si ciinele impart acelasi habitat, de aceea este necesar sa se asigure ingrijiri speciale care sa garanteze ca cei doi nu vor intra in conflict sub aspect sanitar. Locuinta stapinului este si adapostul ciinelor, iar convietuirea trebuie rezolvata in asa fel incit sa fie favorabila ambelor parti. Pentru dormit, ciinele trebuie sa aiba un loc anume destinat in acest scop. In alegerea locului vom avea in vedere comportamentul ciinelui care va dori sa fie mereu in preajma stapinului. Un loc de odihna izolat, in baie sau pe balcon, va face din ciine un animal preocupat in permanenta sa evadeze sau va plinge si va latra mereu, ceea ce va putea duce la conflicte cu vecinii. Cel mai recomandabil loc va fi in hol sau in camera de zi, evitind zonele expuse curentilor de aer, culcusul fiind bine delimitat si la o diferenta de nivel fata de pardosea.
Ciinii de talie mare refuza uneori asternutul si dorm la usa stapinului, cei de talie mica vor beneficia de un cosulet sau de o cutie, amenajate pentru a asigura un confort corespunzator. Utilizarea unor asternuturi prea moi va duce la formarea unui ciine sensibil, susceptibil la unele boli, cu blana moale si necorespunzatoare. Din motiv de igiena este bine sa interzicem accesul ciinelui in patul nostru.
Introducerea ciinelui in apartament se va face cit mai timpuriu pentru a-l creste si educa dupa cerintele casei, dar si cu respectarea cerintelor specifice rasei. Unele rase mai sensibile la temperaturi scazute au nevoie de asternuturi groase, chiar trebuie acoperite (imbracate) in timpul iernii (rasele Pekinez, Chihuahua, Teckel etc.).
Exercitiul fizic in