Prezenta investigatie jurnalistica reprezinta produsul Programului "Jurnalismul Medical si Comunitatile de Romi", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe tema accesului la sanatate al comunitatilor de romi, finantat de Open Society Institute New York.
Putin peste 700 de mii de euro din fonduri europene reprezinta suma investita, in ultimii trei ani, in accesul romilor braileni la sanatate. Nu toti acesti bani se regasesc in comunitate, dupa cum au constatat jurnalistii nostri. Drumul banilor pompati in accesul romilor la sanatate a fost sinuos. Vietile romilor nu s-au schimbat semnificativ in bine, desi in acest sens, in ultimii trei ani, cel putin pe hirtie, au fost investiti peste 700 de mii de euro. 729.652 euro reprezinta, de fapt, suma alocata din fonduri europene si ale administratiei publice locale, in ultimii trei ani, in judetul Braila, pentru ca romii sa aiba acces la sanatate si pentru reabilitarea spatiilor in care locuiesc, tot in sensul imbunatatirii conditiilor de viata si a starii lor de sanatate. Nu mai punem la socoteala mai vechile programe ale Ministerului Sanatatii, prin care s-a incercat implementarea unui sistem de imbunatatire a situatiei romilor. Patru sint directiile din care acesti bani s-au orientat in cele citeva zeci de comunitati de romi din judetul Braila.
Patru directii. Detaliu pe bani.
Dintre cele patru directii de finantare, trei sint proiecte PHARE. Valoarea totala a acestora a fost de 304.520 euro. Cea de-a patra directie a fost, insa, o linie directa de finantare initiata de Administratia Locala, insemnind o investitie de 425.132 euro. Cu toate acestea, romii n-au mai mare acces la sanatate decit acum trei, patru ani. Pentru unii s-au amenajat dispensare care nu functioneaza sau care au fost parasite de medic, s-au instruit mediatori sanitari, acum