Romania este o exceptie in Europa si in ceea ce priveste transplantul de organe. "In timp ce in toate tarile europene, la capitolul donator de organe exista acordul prezumat, in tara noastra acest tip de acord nu se regaseste nici in noua Lege a transplantului cuprinsa in pachetul legislativ al Ministerului Sanatatii (MS).
Acordul prezumat inseamna ca orice persoana decedata in spital poate deveni un potential donator, cu exceptia cazurilor in care religia nu permite, persoana respectiva nu poate fi considerata donator din cauza unor afectiuni din timpul vietii sau persoana decedata a lasat in timpul vietii un document legalizat prin care spune, cu argumente, ca nu doreste sa fie donator de organe. In Romania, insa, acordul prezumat nu a fost acceptat in lege, desi la Ministerul Sanatatii s-au purtat discutii in acest sens. In legea noastra apare doar acordul informat", ne-a declarat dr. Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant.
Intr-adevar, dupa cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii, in momentul discutarii noii Legi a transplantului, Comisia de Bioetica si Colegiul Medicilor din Romania s-au opus introducerii in lege a acordului prezumat. "In primul rand, cei care s-au opus au venit cu argumente de bioetica, de nerespectare chiar a religiei si a demnitatii umane. Medicii care nu au agreat ideea introducerii acordului prezumat au precizat ca exista pericolul ca, in anumite situatii, unii medici sa faca abuzuri", au precizat aceleasi surse autorizate din cadrul MS. Prin urmare, unei persoane nerevendicate - fara familie sau apartinatori legali - care moare in spital nu i se pot preleva organele.
Acordul informat al familiei sau apartinatorilor legali, obligatoriu
Noua lege permite prelevarea de organe de la "persoanele declarate moarte, carora nu le mai bate inima, dar