Vanzarile din cadrul licitatiei anterioare organizate de Casa Alis au relevat succesul justificat de care se bucura in lumea colectionarilor unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai postimpresionismului romanesc: Samuel Mützner (1884-1959). Tabloul "Peisaj venetian", ulei pe carton, semnat de artistul scolit la Bucuresti, unde i-a avut profesori pe E. Voinescu, V. Hegel si G.D. Mirea, la Academia de Arte din München, Academia Julian din Paris si la Academia de pictura din Alger, a fost adjudecat la 34.000 RON, de la pretul de pornire de 7.500 RON. Cel mai mare pret la care a fost adjudecata o lucrare de Mützner s-a inregistrat in 2001, cand tabloul "Gheisa", ulei pe panza, 90X115 cm, s-a vandut pentru 16.627 euro.
Alte doua lucrari, de o certa valoare artistica, prima apartinand lui Gh. N. Vanatoru (1908-1983), intitulata "Peisaj cu case", ulei pe panza, si a doua, "Peisaj parizian" a lui Dimitrie Berea (1908-1975), s-au vandut la pretul de 21.000 RON (licitatia plecand de la 6.500), respectiv 16.000 RON (de la 7.000).
De remarcat ca lucrarea-vedeta a licitatiei din 26 februarie, "Natura statica" apartinand lui Alexandru Ciucurencu, evaluata la 24.000 RON, a ramas nevanduta.
Se impune, asadar, o concluzie care cuprinde mai multe aspecte, fie si in contextul in care, la noi, vanzarile nu sunt nici pe departe expresia unei strategii sustinute de redescoperire si punere in circulatie a valorilor artei autentice, ci, mai degraba, consecinta unor presiuni ale momentului. Si anume: in graba lor de a tezauriza nume aducatoare de venituri profitabile, eventual intr-un timp relativ scurt, unii negustori de arta nu rateaza astfel de prilejuri. O alta fateta a vanzarilor care intrec cu mult estimarile si asteptarile caselor de licitatii se refera, fara doar si poate, la gustul colectionarilor, la preferintele lor fata de anumite teme sau, pur si simplu,