Foto EVZ
Reforma pietei muncii aprinde Franta: 13 raniti in confruntarile dintre politie si studenti
"Contractul primei angajari", nucleul dur al reformei propuse de premierul francez Dominique de Villepin, a provocat la sfarsitul saptamanii trecute primele victime.
Dupa saptamani de proteste si greve pasnice impotriva reformei pietei muncii, 13 persoane au fost ranite, sambata, in incinta celebrei Universitati Sorbona, in ciocnirile violente dintre studentii grevisti si fortele de ordine.
Politistii au fost chemati sa evacueze in forta circa 200 de studenti hotarati sa blocheze intentia guvernului de la Paris de a dilua protectia legala pentru tinerii care intra pentru prima data pe piata muncii.
Masurile antiviolenta provoaca violenta
Scenele violente, amintind de revoltele de la Sorbona din 1968, au fost provocate de un proiect legislativ conceput de guvernul francez, paradoxal, ca raspuns la haosul care a cuprins anul trecut suburbiile oraselor Frantei.
Pentru ca majoritatea tinerilor care incendiau masini anul trecut erau someri, premierul De Villepin a considerat ca o relaxare a regulilor pentru angajatorii care incadreaza in munca debutanti sub 26 de ani ar fi cea mai buna solutie pentru diminuarea numarului de tineri someri si eliminarea cauzelor sociale ale revoltelor din suburbii.
Asa a aparut "contractul primei angajari", care, sustine De Villepin, va incuraja patronii sa angajeze mai multi tineri. In cazul in care va fi adoptata, noua lege va permite angajatorilor sa tina "in probe" debutantii sub 26 de ani pentru o perioada de 24 de luni.
In toata aceasta perioada, concedierea debutantului va putea fi facuta fara ca angajatorul sa fie obligat sa-si motiveze in vreun fel decizia.
Cititi articolul complet in EVZ Foto EVZ
Reforma pietei muncii aprind