Numarul total de gospodarii taranesti din Romania este de circa 4,5 milioane. Dintre acestea, conform estimarilor Ministerului Agriculturii, doar 1,5-1,7 milioane au in proprietate sau arenda peste 1 ha de teren agricol. Subventiile de la UE din 2007, de 440 milioane de euro, vor fi impartite numai intre acestia, in functie de suprafata detinuta. Raman pe dinafara 3 milioane de agricultori. Cu cativa ari de teren, acestia se vor descurca cum vor putea. Desi reprezinta doua treimi din numarul total de agricultori, suprafata pe care o detin in comun este de circa 10% din suprafata agricola a tarii.
Din 2007, conform modelului european, Romania s-a angajat sa introduca ca modalitate de subventionare sistemul de plati directe, in cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS). Pentru a beneficia de acesti bani, o conditie obligatorie este detinerea in proprietate sau in arenda a unei suprafete de teren de peste 1 ha. Iar loturile sa fie de cel putin 0,3 ha, pentru ca aceasta este suprafata minima care se poate vedea prin satelit, potrivit lui Dacian Ciolos, consilier al ministrului.
In cadrul SAPS, Uniunea Europeana ne va acorda in 2007, pentru subventii, 440 de milioane de euro. Identificarea si inregistrarea potentialilor beneficiari ai sprijinului a demarat la 1 octombrie 2005 si este prevazuta a se incheia la 31 martie 2006. Adica la finele lunii acesteia. Conform datelor primite de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, pana la data de 3 martie au fost inscrise un numar total de 1.132.912 gospodarii. Suprafata agricola totala utilizata de fermele inscrise este de 6.442.045 ha, ceea ce reprezinta aproape 45% din suprafata agricola totala a tarii (14.349.568 ha).
Circa 1,5 milioane de beneficiari
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, estimeaza ca in Registrul Fermelor vor fi inscrisi 1,5-1,6 milioane de agriculto