Receptiva la cerintele impuse de integrarea euro-atlantica, precum si la noile forme de comunicare, specifice secolului XXI, Biserica Ortodoxa a initiat, recent, forme noi de pastoratie si de angajare sociala. La loc de cinste, se afla "Programul de asistenta religioasa a persoanelor cu deficiente de auz si vorbire" initiat de Episcopia Dunarii de Jos, actiune menita sa ofere Cuvintul Lui Dumnezeu in limbaj mimico-gestual semenilor nostri surdo-muti. Practic, slujitorii de la Altar si-au adaptat propovaduirea in functie de cei carora li se adreseaza, folosind mijloace de comunicare adecvate. De la forme timide de slujire, s-a ajuns pina la tiparirea unui Liturghier in limbajul mimico-gestual (al surdo-mutilor), Biserica admitind chiar savirsirea slujbei pentru semenii nostri hipoacuzi. Preotii au ales si o zi speciala pentru surdo-muti, anume Duminica Sfintului Apostol Toma, iar de Craciun un grup de copii de la Centrul "P. P. Neveanu" din Galati au transmis surdo-mutilor, prin semne, colinde despre Nasterea Domnului.
In prezent, la Centrul Eparhial al Dunarii de Jos a fost numit un responsabil pentru persoanele cu dizabilitati, in persoana teologului Constantin Caus, absolvent al Facultatii de Teologie din Pitesti - Sectia Comunicare in limbaj mimico-gestual. Episcopia intentioneaza sa infiinteze, anul acesta, parohii pentru hipoacuzi in Braila si Galati, precum si biserici in care sa se oficieze Sfinta Liturghie in limbaj mimico-gestual . Alte proiecte ii vizeaza pe nevazatorii de la Dunarea de Jos. An de an, in Duminica Orbului (a sasea dupa Pasti), asistentii sociali si preotii din Braila si Galati initiaza actiuni de ajutorare a nevazatorilor, cu sprijinul enoriasilor si al parohiilor.
Receptiva la cerintele impuse de integrarea euro-atlantica, precum si la noile forme de comunicare, specifice secolului XXI, Biserica Ortodoxa a initiat, recent,