Prezenta investigatie jurnalistica reprezinta produsul Programului "Jurnalismul Medical si Comunitatile de Romi", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe tema accesului la sanatate al comunitatilor de romi, finantat de Open Society Institute New York.
Putin peste 700 de mii de euro din fonduri europene reprezinta suma investita, in ultimii trei ani, in accesul romilor braileni la sanatate. Nu toti acesti bani se regasesc in serviciile oferite comunitatii, dupa cum au constatat jurnalistii nostri. Drumul banilor pompati in accesul romilor la sanatate a fost sinuos. Vietile romilor nu s-au schimbat semnificativ in bine, desi in acest sens, in ultimii trei ani, cel putin pe hirtie, au fost investiti peste 700 de mii de euro. Nu mai punem la socoteala mai vechile programe ale Ministerului Sanatatii, prin care s-a incercat implementarea unui sistem de imbunatatire a situatiei romilor. Patru sint directiile din care acesti bani s-au orientat in cele citeva zeci de comunitati de romi din judetul Braila.
Astazi, despre un proiect PHARE implementat la Movila Miresii si care a inghitit 45 de mii de euro din fonduri europene. Nici aceasta investitie nu si-a lasat, in mod clar, amprenta asupra comunitatii de romi din Movila Miresii.
"Sastipe romenghe" - 44.398 euro
Un alt proiect finantat prin PHARE, finalizat in noiembrie 2005, "Sastipe Romenghe/ Sanatate pentru romi", implementat tot prin CRCR Cluj, a avut un buget de 44.398 euro, din care contributia UE a fost de 40.978 euro, iar restul a Consiliului Local Movila
Miresii. Parteneri au mai fost Directia de Sanatate Publica, Fundatia "Euro 21" si Grupul Local de Actiune al Romilor, reprezentat tot de catre Sandel Grosu, expertul Biroului Judetean pentru Romi, din cadrul Prefecturii. Principalul obiectiv al "Sastipe romenghe" a