Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.
Increderea in impartialitatea doamnei oarbe a fost zguduita serios prin gesturi si declaratii politice. Trecand in revista evenimentele cu impact asupra Justitiei din ultimele sapte zile, ai impresia ca traiesti intr-o lume pentru care statul de drept reprezinta doar un concept bun de agatat in cui, precum pofta neimplinita. A trecut o saptamana in care Justitia si politica n-au facut deloc "casa buna", ba chiar ne-au creat imaginea unei lumi strambe si stramte, in care actul de justitie nu este asimilat neaparat unui act de dreptate.
DUBLU BLAM. In baza prerogativelor constitutionale, o putere a controlat-o pe alta pana-ntr-acolo, incat i-a "ingreunat" ancheta. Si aici ne referim la memorabilul vot dat de Camera Deputatilor impotriva perchezitiei in casele lui Adrian Nastase. Intr-o prima varianta, votul dat a fost calificat ca o "pavaza" impotriva abuzurilor pe care le-ar fi comis procurorii DNA la perchezitii. In a doua, deputatii ar fi facut front comun pentru a evita crearea unui precedent de natura sa le puna pielea pe batul Justitiei. Ambele interpretari sunt un vot de blam la adresa Justitiei. Prima ne-ar determina sa credem ca am avea o Justitie abuziva, a doua - p ca ea ar fi de fapt "impotenta".
"UNEALTA" SI "CORUPTA". Presedintele Traian Basescu a avut si el un rol important in crearea imaginii negative asupra Justitiei. O data miercuri, cand a fost subiectul "pasiv" al acuzelor lansate de inculpatul presedinte al Rompetrol, Dinu Patriciu. Daca analizezi bine fabula cu ciobanul si vaca, intelegi ca Parchetul, care face parte din sistemul judiciar, n-ar avea alt rol in instrumentarea dosarului Patriciu d