In luna februarie, nivelul inflatiei a fost de 0,2%, de 5 ori mai mic decat in ianuarie. Aceasta evolutie a surprins majoritatea analistilor economici, care se asteptau la un nivel mai ridicat. Potrivit raportului BNR, rata inflatiei a coborat in luna februarie in contextul unei reduceri de 0,3% la servicii. Preturile la alimente au crescut cu 0,55%, in timp ce produsele nealimentare au putut fi cumparate la un pret cu 0,16% mai ridicat decat in luna precedenta. Majoritatea analistilor economici apreciaza ca reducerea nivelului inflatiei se datoreaza in primul rand aprecierii constante a monedei nationale.
Liviu Voinea: "Inflatia nu reflecta evolutia reala a preturilor"
Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca metodologia de calcul a ratei inflatiei este nepotrivita si nu reflecta realitatea. Voinea considera ca s-a obtinut o rata a inflatiei la nivelul mediu din Europa si sub asteptarile BNR. "Un nivel ceva sub asteptari se putea explica prin aprecierea puternica a cursului din luna februarie", a explicat directorul GEA. In luna februarie, leul s-a apreciat cu 3,7% fata de euro si a castigat aproape 2% in raport cu dolarul. Pe de alta parte, leul
s-a apreciat si in februarie 2005, cand moneda nationala a avansat cu 3% in raport cu euro si 4,8% comparativ cu dolarul. Anul trecut, insa, tarifele la servicii au urcat cu 2,5%, iar preturile alimentelor s-au majorat cu 0,5%, evolutii care veneau tot dupa ajustari de preturi administrate in luna ianuarie.
Zahar mai scump, oua mai ieftine
"Comportamentul tandemului oua-zahar este cel putin curios, ca sa nu spun amuzant", a declarat pentru Mediafax Florian Libocor, analist la BRD - Groupe Société Générale.
Scumpirea medie la alimente a fost sustinuta de majorarea cu 23,1% a pretului la zahar, compensata in parte de ieftinirea, aproa