- Jurist, fost presedinte al Pnl -
"Sprijinind pretentiile Udmr si refuzand fuziunea cu Pd, Partidul National Liberal risca pierderea bazinului electoral din Ardeal, dar si a electoratului liberal din toata tara"
Infiintat in anul 1875, Partidul National Liberal a stabilit urmatoarele directii dominante ale doctrinei sale: dezvoltarea industriei, afirma-rea elementului national, consolidarea independentei economice a Romaniei. Dupa cum se vede, ideea nationala figureaza chiar inaintea celei economice. Cea dintai mare ocazie pentru Pnl de a pune in practica afirmarea ei a avut-o marele politician Ion I.C. Bratianu, cel dintai prim-ministru al Romaniei Mari, conducatorul delegatiei romane la Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920). Prin interventiile sale intelepte, de mare patriot, statul roman si-a vazut validate aproape in intregime noile granite aparute dupa Marea Unire de la 1918. Istoria consemneaza, desigur, multe alte ocazii in care autorii devizei "Prin noi insine", adica liberalii, au afirmat un patriotism luminat, un nationalism modern, acceptabil atat pentru populatia majoritara, cat si pentru minoritatile nationale.
* * *
Recursul la istorie, in special in problema nationala, se pare ca nu-i mai impresioneaza, insa, pe unii dintre liderii liberali de astazi, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Cel putin in Ardeal, unde reporterii Formulei As se deplaseaza frecvent, oamenii sunt dezorientati. Ei vor sa stie ce s-a intamplat cu liberalii, de ce au renuntat la ideea nationala promovata de inaintasi. Cand nu se simt abandonati, precum cei din Harghita si Covasna, votantii Pnl din Transilvania se simt tradati. Ei vad cum centrele istorice ale oraselor ardelene intra, pentru prima oara in istorie, in proprietatea bisericilor maghiare (pana in 1948, le-au avut doar in folosinta!). "Epurati" din scolile c