Legislatia referitoare la executarile judecatoresti este pe cale de a fi modificata. La inceputul lunii martie, Executivul a elaborat un proiect de lege menit sa eficientizeze si sa grabeasca executarile silite.
Acesta face parte din strategia de reforma a sistemului judiciar care stabileste, printre altele, obligatia adoptarii unor masuri legislative concrete pentru reducerea duratei, simplificarii si cresterii transparentei procedurilor de executare a hotararilor judecatoresti.
Pareri divergente
Principala modificare a actualei legi consta in eliminarea incuviintarii pe cale judecatoreasca a pornirii executarii, masura care s-a dovedit in practica a fi una dintre procedurile care intarzie derularea executarii silite.
Aceasta masura va creste responsabilitatile executorilor judecatoresti, in contextul in care dosarul de executare silita nu va mai fi incuviintat de Judecatorie. Insa, nu toti executorii sunt de acord ca o asemenea masura este imperios necesara.
Unii militeaza pentru introducerea ei, considerand-o benefica in scurtarea timpului necesar demararii efective a procesului de executare. Executorul judecatoresc Mihai Campian se situeaza de partea adeptilor acestei modificari, intrucat prin incuviintarea judecatoreasca "se pierdeau aproximativ 2-3 saptamani".
Altii considera ca incuviintarea demararii executarii silite este o masura buna, care ar trebui mentinuta deoarece reprezinta o masura de protectie, atat pentru parti, cat si pentru dosar, legitimand actiunea de executare.
Printre clujenii care sunt de aceasta parere se numara executorul judecatoresc Mircea Bolos.
In prezent, executorul judecatoresc aflat in posesia unei sentinte cu titlu executoriu, in momentul inceperii ex