Uniunea Crescatorilor de Pasare din Romania trage un nou semnal de alarma cu privire la calitatea carnii de pasare ajunsa pe mesele romanilor. UCPR subliniaza ca autoritatile privind siguranta alimentelor din tara noastra ignora in continuare masurile propuse cu privire la asigurarea consumului de carne de pasare sanatoasa de catre populatia Romaniei.
In lunile ianuarie si februarie 2006, importurile de carne de pasare au reprezentat aproximativ 40% din totalul consumului de carne de pasare, principalele tari exportatoare de carne de pasare fiind SUA (51%), Brazilia (27,1%) si UE (18%). UCPR avertizeaza ca aceasta cantitate nu respecta normele europene privind siguranta alimentelor. Astfel, carnea de pasare importata este produsa cu fainuri proteice de origine animala, biostimulatori, promotori de crestere, antibiotice ca factori de crestere; nivelul de contaminanti si reziduuri nu este verificat conform actelor normative in vigoare; certificarea sanitar-veterinara la import, nu se face conform normelor europene, existand derogari prin legislatie cu privire la importul de carne de pasare din anumite tari.
Producatorii autohtoni, in pericol de faliment
Totodata, potrivit UCPR, comercializarea carnii de pasare din import nu respecta normele interne privind ambalarea, etichetarea si locul de comercializare. "Prin nerespectarea normele UE privind producerea, igiena, ambalarea si etichetarea produselor, autoritatile sanitar-veterinare si de siguranta alimentelor, continua sa ofere romanilor carne de pasare de calitate mult inferioara celei romanesti", se arata intr-un comunicat al Uniunii. UCPR semnaleaza, de asemenea, ca producatorii avicoli autohtoni sunt in pericol de faliment. Importurile facute la preturi de dumping (400 - 500 dolari per tona) si care nu respecta normele europene, privind siguranta alimentelor fac ca producatorii auto