Daca contractul futures ofera multe posibilitati de tranzactionare, optiunile pe contracte futures multiplica oportunitatile. In acest moment in care Bursa de Valori se afla in plina degringolada, ele constituie o modalitate ieftina de acoperire a riscurilor de portofoliu.
Optiunile futures sunt: flexibile, fiindca indiferent de evolutia pretului ajuta la realizarea obiectivelor de tranzactionare si a managementului riscului; multifunctionale, investitorul care nu si-a format o opinie privind evolutia preturilor, putand profita de modificarea volatilitatii pietei sau de trecerea timpului pana la scadenta; ofera castiguri nelimitate prin asumarea de riscuri limitate, cumpararea unei optiuni limitand expunerea la pretul (prima) platit(a); standardizate, regulile specifice unei burse oferind un grad mare de siguranta, eliminandu-se riscul de neplata al contrapartii. "Ele reprezinta o alternativa eficienta pentru managementul riscului, cat si pentru speculatie, explica Sebastian-Claudiu Cretu, trader la Vanguard. Singura variabila a acestor contracte o constituie prima, care reprezinta pretul platit de cumparator vanzatorului pentru ca acesta din urma sa-si asume un anumit risc".
Optiunea ofera dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde un contract futures la un pret predeterminat in orice moment in cadrul unei perioade specificate de timp (scadenta).
Aceasta inseamna ca optiunea poate fi exercitata in orice moment al existentei ei, chiar si in ziua in care a fost cumparata. In piata la termen de la Sibiu, la fel ca la toate marile burse, scadentele sunt trimestriale: martie, iunie, septembrie si decembrie.
Daca detii o optiune ai dreptul - dar nu si obligatia - de a cumpara sau vinde contractul futures suport la un pret specificat pentru o perioada limitata de timp. Daca vinzi o optiune esti obligat sa vinzi sau sa cumperi contractul f