Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a murit sambata in inchisoarea Tribunalului Penal International de la Haga. Invocand de mai multa vreme probleme grave de sanatate, Slobodan Milosevici, cercetat pentru 66 de capete de acuzare, printre care se aflau crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid, a fost descoperit mort in celula sa de la TPI, cu numai 40 de ore inaintea prezentarii apararii in procesul deschis in urma cu aproape patru ani de zile. Cum statutul Tribunalului prevede ca un proces nu se poate desfasura in absenta acuzatului, TPI va trebui sa decida incetarea actiunii sale impotriva lui Milosevici.
In ciuda problemelor cardiovasculare de care suferea, si care i-ar fi putut cauza moartea, suspiciunile legate de decesul sau nu au intarziat sa apara. Carla Del Ponte, procurorul TPI pentru fosta Iugoslavie, declara ieri pentru cotidianul italian La Repubblica ca nu este exclusa nici varianta sinuciderii, ca o ''ultima provocare'' la adresa Tribunalului. Pe de alta parte, sarbii s-au grabit sa ii acuze pe oficialii de la Haga de crima premeditata si sa vada in moartea lui Milosevici semnul unei puternice indiferente si nedreptati fata de Serbia. "Milosevici a fost ucis putin cate putin in toti acesti ani de detentie la Haga si este o mare pierdere pentru Serbia, pentru poporul sarb si pentru Partidul Socialist", a declarat Ivita Dacici, responsabil cu rang inalt in Partidul Socialist Sarb (SPS, de opozitie).
O echipa de medici, din care au facut parte inclusiv experti sarbi, urma sa se pronunte ieri asupra conditiilor in care a survenit moartea fostului dictator.
Cea mai plauzibila opinie care circula ieri in media europeana este aceea ca Milosevici a fost victima indiferentei si birocratiei de la TPI.
TPI nu isi reproseaza nimic
In luna februarie Slobodan Milosevici le-a cerut oficialilor de la