In 2005 aproape 2,000 de jurnalisti americani si-au impachetat birourile in cutii si au iesit din redactii poate pentru ultima oara. In ultimii cinci ani, ziarele americane au pierdut sapte la suta din forta de munca, aproape 4,000 de oameni.
Viitorul ziarului american si al presei traditionale e in centrul raportului anual "Starea Mass-Media 2006" facut public astazi de catre Proiectul pentru Excelenta in Jurnalism, o organizatie non-profit in Washington, D.C.
Incertitudinea asupra viitorului ziarelor e doar o componenta a unui raport exhaustiv (peste 400 de pagini) ce analizeaza evenimentele care au afectat presa americana in 2005.
"Ce se intampla, concluzionam, nu e sfarsitul jurnalismului traditional", scriu autorii in acest al treilea raport anual in introducere. "Dar asistam intradevar la o schimbare seismica in modul in care publicul se informeaza despre lumea din jur.
Jurnalistii isi pierd puterea de controlori ai informatiei. Cetatenii isi asuma un rol din ce in ce mai activ ca editori si chiar creatori de stiri.
(...) Jurnalistii trebuie sa-si redefineasca rolul si sa identifice care sunt valorile de baza pentru care trebuie sa lupte".
Tom Rosenstiel, directorul executiv al organizatiei si fost jurnalist pentru Los Angeles Times si Newsweek, spune ca o serie din tendintele observate in 2005 sunt universale.
Una din cele mai importante tendinte este impactul pe care tehnologia si diversificarea surselor de informatii il are asupra oamenilor, spune Rosenstiel.
Paradoxal, cu cat numarul celor care distribuie continut media creste, cu atat numarul subiectelor abordate scade.
"Cand ai mai multe media in competitie, fiecare are o audienta din ce in ce mai mica, care la randul ei determina investitii minime in colectarea informatiilor", spune Rosenstiel. Presiun