Munca parlamentarilor este impartita, pe langa sedintele camerei in care au fos alesi, in activitati in diferite comisii, delegatii sau grupuri de o mai mica sau mai mare insemnatate.
Activitatea in comisii este indispensabila functionarii institutiei, o mare parte din disputele dintre opozitie si putere avand loc aici, si nu in sedintele camerelor. Mai putin cunoscuta este munca alesilor din Camera Deputatilor in cadrul grupurilor de prietenie cu diverse state.
Motivul? In cele mai multe cazuri, nu se poate vorbi despre activitate in aceste grupuri. Unele dintre sunt tarile prietene pot fi catalogate cu usurinta drept "exotice", cum ar fi Vietnam, Uruguay, Venezuela, Panama, Costa Rica, Peru, Guineea, Mongolia, Bahrein sau Coasta de Fildes.
84 de grupuri de prietenie
In total, functioneaza nu mai putin de 83 de grupuri de prietenie cu diverse tari, o mare parte dintre ele fiind absolut neinteresante atat politic cat si economic pentru Romania. Acestor 83 de grupuri de prietenie li se mai adauga si grupul de prietenie cu UNESCO.
Grupurile respective nu au un buget specific, cheltuielile acestora intrand la capitolul cheltuieli cu relatiile internationale. In cazul in care o delegatie straina este invitata in Romania, ea stabileste contacte cu grupul de prietenie aferent, daca acesta exista.
Conform cutumelor, in cazul unei invitatii adresate unei delegatii parlamentare, cheltuielile legate de cazarea si masa vizitatorilor sunt suportate de partea care a lansat invitatia, Parlamentul celuilalt stat urmand a asigura doar transportul pana in tara de destinatie.
Scopul grupurilor de prietenie cu alte tari este, cel putin teoretic, de a intensifica cooperarea dintre tara noastra si tarile respective.
@