Un studiu realizat de Mercury Research arata ca romanii se orienteaza sa cumpere produse alimentare naturale, potrivit Mediafax. Printre principalii factori pe care ii iau in considerare atunci cand cumpara un produs alimentar, 86% dintre persoanele chestionate au declarat ca este foarte important ca alimentele sa nu contina coloranti artificiali (69%), conservanti (64%), indulcitori artificiali (59%) sau aditivi (59%). Cand cumpara fructe si legume, orasenii doresc, in proportie de 88%, ca acestea sa fie naturale si fara ingrasaminte chimice, dar aproape la fel de important este ca acestea sa fie de provenienta autohtona (72%).
In afara de aditivii alimentari, un rol important il joaca si proprietatile nutritive ale alimentelor. De aceea, 73% dintre respondenti doresc ca produsele sa aiba un continut ridicat de calciu si alte vitamine, iar 44% aleg produsele care sunt mai bogate in fibre. Alti factori mentionati sunt: continutul scazut de grasimi (40%), calorii (34%) sau de sare (29%).
Din rezultatele studiului reiese ca romanii au un regim alimentar diversificat. Astfel, majoritatea celor chestionati consuma cel putin o data pe saptamana fructe si legume (97%), produse lactate (96%), carne (95%), fainoase (82%) sau peste (66%). Produsele semipreparate sau conservele cumparate intrunesc putin peste un sfert din preferinte. Aproape jumatate dintre cei intervievati si-au schimbat regimul alimentar in ultimul an. O sanatate mai buna a fost principalul motiv care a dus la schimbari in dieta pentru 90% dintre acestia, iar aproape jumatate (45%) au argumentat si ratiunile estetice. Modificarile au constat atat intr-un consum mai ridicat al anumitor produse, cat si o atentie sporita fata de adaosurile si proprietatile nutritive ale alimentelor.
Un studiu realizat de Mercury Research arata ca romanii se orienteaza sa cumpere produse alimentare naturale, po