Anul 2005 a adus bancilor care opereaza in Romania rezultate financiare exceptionale. Clasamentul primelor zece banci din Romania a cunoscut mici modificari, date de avansul instrumentelor segmentului de retail precum creditarea persoanelor fizice si a micilor intreprinderi a devenit o miza cruciala. In acelasi timp, bancile continua procesul de extindere sau restructurare.
Singura banca cu capital romanesc - crestere puternica
Lupta din ce in ce mai dura de pe piata de retail banking a scos in fata singura banca cu capital romanesc: Banca Transilvania.
In conditiile in care cota de piata a acesteia a crescut pana la nivelul de 3,84 %, Banca Transilvania a venit pe pozitia a opta, urcand o pozitie fata prima jumatate a anului trecut.
Activele bancii au crescut anul trecut cu 104%, atingand la finalul anului 1,45 miliarde de euro. Banca Transilvania a reusit in ultimii ani sa isi majoreze in mod constant cota de piata.
Banca este considerata drept cel mai probabil urmatoarea tinta de preluare din sistemul bancar, dupa privatizarile BCR si CEC, fiind totodata printre cele mai interesante actiuni de la Bursa
Sub presiunea concurentei in crestere, ABN Amro a pierdut sase pozitii, cazand pe pozitia a zecea cu o cota de piata de 3,78 procente.
Olandezii - a patra forta din sistem
ING a inregistrat in 2005 o crestere semnificativa a cotei de piata activele totale ale bancii atingand 1,84 miliarde euro.
Sucursala locala a grupului olandez a inregistrat venituri nete de 73,8 milioane euro (269,39 milioane lei noi) in 2005.
ING Romania a avut, in 2005, o cota de piata de 5,3 la suta, in crestere cu 45 la suta fata de 2004, situandu-se pe locul patru in sistemul bancar romanesc, primele locuri fiind ocupate in ordine de Banca Comerciala Romana, BRD si Raiffeisen Bank.
De asemenea, ING Romania a inregistrat o c