Municipalitatea a ales un proiect care va revoluţiona faţa oraşului revoluţionar nu doar pentru că circulaţia va fi interzisă, ci şi datorită elementelor inedite într-un oraş considerat extrem de conservator.
Firma aleasă să reformeze centrul oraşului este Planwerk, formată din tineri arhitecţi germani şi români. Printre proiectele lor se numără planul urbanistic general din Vama Veche şi un proiect de urbanism în Sibiu. Potrivit proiectului care a câştigat licitaţia organizată de Primăria Cluj, circulaţia rutieră în centrul oraşului se va închide complet pe laturile est şi vest, iar pe latura de sud se va reduce doar simbolic la riverani. Elementele inedite constau în terase cu cafenele şi baruri în trepte, fântână cinetică, cu apă care apare şi dispare, arbori nealiniaţi, cişmele, nişe vegetale, ferestre arheologice, spaţii pentru expoziţii, spectacole, locuri de joacă, reclame - mai evidenţiate în faţa Muzeului de Artă -, infochioşcuri şi piste pentru biciclete. Prin mărirea spaţiului teraselor în trepte, a fântânii şi a celor pentru expoziţii, spaţiul central cu statuia ecvestră a lui Matei Corvin este restrâns, punându-se o mai mare greutate pe spaţiul cultural de spectacole de la muzeu.
Doar noi vestigii romane ar amâna proiectul
Proiectul - estimat la peste trei milioane de euro - va fi pus în aplicare imediat, firma având la dispoziţie 30 de zile pentru avizări. Principalele elemente ar putea fi realizate în 7-8 luni. Potrivit arhitectului-şef Adrian Iancu, singurele piedici ar putea fi noi vestigii arheologice, a căror descoperire nu poate fi exclusă, Clujul fiind construit pe o cetate romană. Iancu nu crede că devierea circulaţiei rutiere din centrul oraşului va aglomera zonele adiacente, deoarece măsura va fi însoţită de realizarea unui inel de circulaţie în Piaţa Avram Iancu şi undă verde la semafoare.