Anul trecut au aparut pe piata primii brokeri de servicii bancare sau „bancheri mobili" si primii reprezentanti bancari. Ambele „meserii" ii scapa pe cei care doresc un credit de mersul la banci, brokerii comparand ofertele mai multor institutii in favoarea clientului si intocmind pentru acesta dosarul de credit, pe cheltuiala bancilor ce vor fi alese sa ofere imprumutul.
Clientul nu plateste nimic brokerilor, ci banca, intrucat acestia ii aduc o noua sursa de profit.
Nou-creatul segment al brokerilor bancari incorporeaza deja cateva sute de astfel de persoane, fizice si juridice, in doar un an de la primele semne de puls. Au aparut chiar primele francize de brokeraj si primele nise de piata: unii brokeri prefera clientii bogati sau creditele ipotecare, in timp ce majoritatea se axeaza pe creditele mici, de consum, de pana la 10.000 de euro.
Atat „bancherii mobili", cat si reprezentantii oficiali ai bancilor au anticipat avansul considerabil al creditului (care a urcat anul trecut cu peste 86%) si sunt platiti prin comisioane bancare ce oscileaza intre 0,4 si 1% din valoarea creditului acordat de banca.
Diferenta dintre cele doua servicii consta in faptul ca brokerii nu au un sediu bancar si intermediaza contracte de credit ale mai multor banci, in timp ce reprezentantii sunt restrictionati atat de exclusivitatea unei banci, cat si de investitia initiala intr-un sediu similar cu al bancii.
Desi principiile de functionare sunt aceleasi, brokerii consiliaza gratis potentialii clienti, deplasandu-se la domiciliul acestora, in timp ce reprezentantii bancari asteapta clientii la sediul propriu.
Volksbank are deja 16 reprezentanti
Volksbank si ING sunt primele banci care au oferit franciza proprie unor reprezentanti in Romania. In timp ce la ING toate sucursalele de retail sunt in franciza, axandu-