greu de îndeplinit, în contextul în care piaţa este de cel mult 5.000 de tractoare/an - jumătate de la Tractorul Braşov, iar jumătate, din import. Tractor cu CD, tractorist cu cravatăFermierii greu de îndeplinit, în contextul în care piaţa este de cel mult 5.000 de tractoare/an - jumătate de la Tractorul Braşov, iar jumătate, din import.
Tractor cu CD, tractorist cu cravată
Fermierii din România şi-au achiziţionat şi continuă să importe tractoare de mare putere şi cu consumuri mici de motorină. "Fermierii cu exploataţii de 2.000 ha au investit în tractoare de mare putere, viteză la arat şi consumuri mici de combustibil, pentru care amortizarea se face în cinci ani", ne-a declarat Adrian Rădulescu, preşedintele LAPAR. Acesta susţine că două tractoare străine fac cât 20 de tractoare româneşti, iar tractoriştii au condiţii civilizate de muncă. Ideea este împărtăşită şi de Viorel Preda, specialist mecanic în cadrul unei ferme din Constanţa: "Fermierii români cu exploataţii de peste 110 ha sunt tot mai interesaţi de tractoarele de 220 CP. Acestea au un consum zi/noapte, când ară 20 de ha, de cel mult 20 de litri de motorină. Iar condiţiile de muncă sunt de neimaginat - radio, CD, aer condiţionat vara, căldură iarna şi frigider. Mai mult, scaunul are pernă de aer şi suspensii ca la maşinile de lux". Conform acestuia, dacă tractorul este bine întreţinut, tractoristul îşi poate pune şi cravată la salopetă.
Puteţi primi maximum 15.000 euro pentru un utilaj
Pentru 2006, prin Programul Fermierul, Ministerul Agriculturii pune la bătaie 7.000 miliarde de lei. "Din aceştia, 1.000 miliarde lei merg la achiziţionarea de tractoare. Banii pot fi primiţi îndeosebi de micii fermieri care, vrând-nevrând, din 2007, vor fi nevoiţi să se unească în exploataţii agricole. Cele 1.000 de miliarde ajung pentru achiziţionarea a circa 1.300 de tractoare