de reformă să devină ireversibil", a spus Franco Frattini, comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, la conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu Călin Popescu de reformă să devină ireversibil", a spus Franco Frattini, comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, la conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu Călin Popescu Tăriceanu. Cu această ocazie, Frattini i-a anunţat pe oficialii români că Bucureştiul va continua să fie monitorizat şi în perioada postaderare, deşi nu există, încă, o decizie oficială în acest sens. "Sper că parteneriatul şi cooperarea între Guvernul României şi Executivul european vor depăşi momentul raportului din mai", a conchis oficialul european. Declaraţia lui Frattini este o concesie făcută grupurilor care susţin amânarea aderării la UE, cu cel puţin un an. Unul dintre argumentele cel mai des uzitate de aceştia, în principal politicieni proveniţi din Germania şi Austria, este acela că Bucureştiul nu va continua reformele după 1 ianuarie 2007, în condiţiile în care presiunea exercitată de Comisia Europeană şi PE va înceta.
Maria Ligor, director general al Direcţiei UE din MAE, a declarat pentru Adevărul că este prematur să se vorbească despre o oficializare a principiului monitorizării postaderare a României. Potrivit acesteia, o recomandare finală va fi formulată la mijlocul lunii mai, de către Comisia Europeană.
Mai multă transparenţă în finanţarea partidelor
Lupta împotriva corupţiei a fost unul dintre principalele subiecte abordate de Frattini. "DNA desfăşoară o bună activitate şi este important, în acest moment, să evităm revocările din funcţie sau schimbarea legilor hotărâte cu 8,9 luni în urmă", a declarat comisarul european. Frattini, care este şi vicepreşedinte al CE, s-a referit, în acest mod, la respingerea iniţială, de către parlament, a ordonanţei de transformare