Viile au fost culese de mult! Acum e perioada de linistire a vinului si timpul de a afla totul despre calitatea sa. E momentul adevarului. Producatorii pot afla daca au obtinut un vin de calitate, pentru a-si putea respecta contractele de comercializare. Pe unii ii asteapta medalii la targurile mari de peste an si castiguri pe masura.
Pe altii, o vanzare buna sau, daca au ratat calitatea vinului, castiguri modeste. Totul se decide la rezultatul analizei calitatii vinului.
Producatorilor care se respecta nici prin cap nu le trece sa iasa pe piata cu un produs fara buletin de atestare a calitatii si igienei, emis fie de laboratoarele proprii, atestate, fie de unul din institutele mari de analiza pentru viticultura si vinificatie din subordinea Ministerului Agriculturii.
Concurenta pe piata vinului este mare. Adesea insa este neloiala, din cauza comerciantilor de vinuri contrafacute. Ei nu trec pe la laborator de buna voie, ci doar accidental, daca inspectorii directiilor agricole sau ai protectiei consumatorului dau, din intamplare, peste falsurile comercializate prin buticuri, prin pravalii de smecheri sau pe la vanzatorii de vin de pe marginea drumului...
In principiu, magazinele mari nu-si permit sa-si compromita numele punand in vanzare falsuri. Mai mult, au in staff persoane calificate care se ocupa exclusiv de procurarea si promovarea acestor produse. In ultimul timp, au aparut tot mai multe critici legate de vinurile contrafacute, iar existenta acestor laboratoare este benefica pentru atestarea calitatii vinurilor comercializate.
Problema este ca nimeni nu interzice ocolirea acestor laboratoare de catre comerciantii care scot pe piata altfel de bauturi decat cele permise si din care ei scot profituri imense.
Infratire cu podgorii
din Spania
Am vizitat in urma cu doar cateva zi