Cumparatorii refuza sa plateasca sumele enorme cerute pentru locuintele vechi, astfel ca analistii estimeaza reduceri cu 10%
Preturile-record la apartamente anuntate de la inceputul acestui an i-au speriat pe cumparatori. Chiar daca exista cerere, prea putine persoane au decis sa plateasca sumele stabilite de vanzatori, astfel ca multe agentii se plang de faptul ca au incheiat un numar mic de tranzactii.
Specialistii imobiliari sustin ca preturile nu mai pot creste si mai mult, pentru ca acestea sunt deja prea mari. Singura varianta de a iesi din impas este ca piata sa scada. In aceste conditii, analistii estimeaza, in perioada urmatoare, o reducere de aproximativ 10%.
Inca o luna de tatonari
"La inceputul acestui an, preturile au crescut destul. Nu mai au unde sa se mai duca", e de parere Lucian Racaru, directorul Centrului Imobiliar Roman. Acesta sustine insa ca, in perioada urmatoare, tranzactiile se vor inmulti, mai ales datorita bancilor, care au adus imbunatatiri conditiilor de creditare si au mai micsorat dobanzile la creditele ipotecare. Victor Mihalache, directorul de la Apullum ‘94, da ragaz vanzatorilor inca o luna.
"Daca vad ca nu reusesc sa-si vanda apartamentul intr-o luna, doua, proprietarii nu vor avea de ales decat sa scada din pret", spune acesta. Liviu Ureche, specialist international in tranzactii imobiliare, subliniaza faptul ca problema o constituie apartamentele din blocurile vechi. "Pe acest segment, o scadere de pret era asteptata", afirma expertul.
Istoria se repeta
Reprezentantii marilor companii imobiliare spun ca, in aceasta perioada, preturile sunt cele mai mari in fiecare an, dupa care se ajusteaza in functie de piata.
Vanzatorii solicita sume mari, pe care de obicei nu le primesc si pe care sunt nevoiti sa le reduca, in lipsa clientilor.
"Anul trecut, multe firme au intrat in faliment