Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, afirma la Bucuresti: „Este absolut o nebunie sa te joci cu viitorul si aderarea acestei tari". Hanz Gert-Poettering, liderul popularilor europeni: „Stiu ce se intampla in Parlamentul Romaniei in ultima perioada de timp.
Este necesar ca Parlamentul sa faca pasi legali impotriva coruptiei, daca avem in vedere ca este in joc aderarea Romaniei". Philippe Douste-Blazy, ministrul de Externe al Frantei: „Daca Consiliul European va spune sa asteptam (cu aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007), vom astepta".
Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere: „Obiectivul 2007 este fezabil, dar ....". Bernard Bot, ministrul de Externe al Olandei: „Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei ar trebui luata dupa ultimul raport de monitorizare din luna noiembrie".
Rafalelor de declaratii ingrijoratoare la adresa tarii noastre, facute doar in ultima saptamana, li s-ar putea adauga raportul FMI asupra economiei romanesti, cel mai nefavorabil din 1999 incoace.
De buna credinta, Europa transmite Bucurestiului un suvoi continuu de avertismente, in speranta ca Romania va tine seama de ele si va lua masuri sa nu rateze 1 ianuarie. La Bucuresti insa, se pare ca se actioneaza exact contrar asteptarilor UE.
Raportul de monitorizare din mai si nu cel din noiembrie pare sa fie hotarator pentru stabilirea datei aderarii. Sefii de stat sau de guvern din UE vor stabili, in iunie, pe baza acestui raport, daca tara e pregatita sau nu.
Declaratia ministrului de Externe francez avertizeaza ca Parisul, care a sprijinit de atatea ori Romania in ultimii 15 ani in momente foarte grele, nu va misca de aceasta data un deget in favoarea Bucurestiului.
Se dovedeste astfel ca nu intamplator Chirac nu a catadicsit sa-l conduca pe Basescu la usa in timpul vizitei acestuia la Par