ALIMENTATIE ECHILIBRATA Seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, cu rol semnificativ in mentinerea imunitatii si in prevenirea afectiunilor cauzate de actiunea radicalilor liberi: boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, artrite cronice, boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), cancere, imbatranire precoce. "Alimentatia noastra contine din ce in ce mai putine vitamine si minerale. Nici seleniul nu face exceptie, el gasindu-se in cantitati insuficiente in ceea ce mancam. Solul Romaniei este sarac in acest element, singura solutie pentru asigurarea dozei zilnice si pentru echilibrarea dietei fiind suplimentele alimentare cu seleniu. Alimentele de productie romaneasca pot contine seleniu doar daca animalele au primit furaje cu adaos de seleniu. Pentru a preveni carentele, in Suedia, de exemplu, se adauga in sol ingrasaminte cu seleniu", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Carentele afecteaza imunitatea
In tara noastra, doza zilnica recomandata de seleniu este intre 50 si 200 de micrograme. In stare naturala, seleniul se gaseste in fructe, legume, oua, cereale, carne, ficat - care provin din teritorii cu sol bogat in seleniu (Brazilia, Argentina). Usturoiul contine 2 micrograme de seleniu la 100 g, prunele uscate - 3 micrograme, carnea de porc slaba - 10 micrograme, ficatul - 20 micrograme, carnea de iepure - 15 micrograme. Foarte bogate in seleniu sunt fructele de mare, care insa sunt consumate mai putin de catre romani: homarul (130 micrograme), crevetii (23 micrograme), midiile (40 micrograme). Persoanele care adopta o dieta vegetariana sunt si mai expuse carentelor, pentru ca cele mai mari cantitati de seleniu se gasesc in produsele de origine animala. Sistemul imunitar sufera cel mai mult din cauza acestor carente. Iar daca sistemul imunitar este slabit, este f