Un numar de 19 firme cu activitati in zone defavorizate sunt obligate sa restituie ajutoare de stat primite ilegal, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. Valoarea sumelor ce vor fi restituite se ridica la aproximativ 2,55 milioane RON, la care se aplica si dobanzile aferente conform legislatiei in vigoare.
Ajutoarele de stat au constat in scutirea la plata a impozitului pe profit. "Decizia Consiliului Concurentei a fost luata in urma investigatiei declansate din oficiu pentru analizarea masurilor de sprijin financiar acordate in zonele defavorizate peste limita maxim admisa a intensitatii ajutorului de stat. Declansarea investigatiei a fost luata in urma concluziilor actiunilor de control efectuate de inspectorii de concurenta, in semestrul doi al anului 2005, la un numar de 1.679 de agenti economici care activeaza in zonele defavorizate", se precizeaza in comunicat.
Cele 19 firme vizate de decizia institutiei de reglementare in domeniul concurentei sunt Finnotex (judetul Alba), Salem Lazar (Bistrita Nasaud), BKD Electronic, Catalin International, Colonia Bratianu Comimpex, Construct Consult, Ergoform, Eurostil Construct, Grup 95, Intercont Serv JDP, Interservice, Laboratorul Sportul, Luvira, Maura Tour, Mobutil, Nirox Company, Simausrom Comserv Impex, Triumf Comserv Impex (Hunedoara), Biroul de tranzactii si comert BTC (Prahova) si Transliner (Salaj).
Agentii Consiliului Concurentei desfasoara periodic actiuni de control la investitorii din zonele defavorizate. Ei trimit notificari companiilor, in care li se precizeaza cat mai au pana la atingerea nivelului maxim al intensitatii de stat. Cu toate acestea, unele dintre ele depasesc nivelul aprobat.
Intensitatea ajutorului de stat pentru investitia initiala, calculata ca procent din valoarea acesteia, nu trebuie sa depaseasca 50% pentru companiile mari si cele din sectorul tran