Dupa castigarea razboiul, importanta Uniunii Sovietice in politica mondiala a crescut aproape concomitent cu intensificarea cultului personalitatii lui Stalin. El a devenit principalul decizionar in politica interna a tarilor-satelit. De acelasi Stalin a depins soarta PCR si a viitorului sau conducator, Dej.Gheorghiu-Dej, paratrasnetul politicii staliniste
Dupa castigarea razboiul, importanta Uniunii Sovietice in politica mondiala a crescut aproape concomitent cu intensificarea cultului personalitatii lui Stalin. El a devenit principalul decizionar in politica interna a tarilor-satelit. De acelasi Stalin a depins soarta PCR si a viitorului sau conducator, Dej.
"Stalin avea nevoie in fiecare tara de democratie populara, pe langa «fanariotii» sai ce se intreceau in a-i urma neabatut dispozitiile si a depasi rezultatele cerute de el, de un conducator politic autohton, care sa-si asume rolul de paratrasnet al politicii staliniste." Astfel interpreteaza Paul Sfetcu, fostul sef de cancelarie al lui Dej, vizitele pe care le-a intreprins la Moscova liderul comunist roman. Indeplinind rolul de paratrasnet, Dej focaliza asupra lui si iluzia conationalilor sai ca partidul pe care-l reprezinta e alcatuit din eroi pedepsiti cu inchisori pentru ca luptasera pentru drepturi sociale si impotriva fascismului.
PCR, PARTID LEGAL. Partidul Comunist din Romania va iesi din subteranele clandestinitatii in care fusese doua decenii o data cu lovitura de la 23 august 1944. Este momentul in care grupul comunistilor "moscoviti", in frunte cu Ana Pauker, revine in tara. Cominternist cu state vechi, Ana Pauker conta ca principal reprezentant al politicii URSS in Romania si conducator al comunistilor din aceasta tara asa cum fusese trimisa de la Moscova. Dupa eliminarea ultimului secretar general al PCdR numit de Comintern, Stefan Foris, partidul suferea un vid de putere.